Plant van de Week - Echinopsis Eyriesii

Gepubliceerd op 10 september 2023 om 18:30

Omdat we er, door een gulle gever, op dit moment heel veel in het Plantenasiel hebben, is de Plant van de Week deze week de Echinopsis Eyriesii. Een soort cactus die bekend staat als de Koningin van het bos, de Balbloem of de navel van de Koningin.

De meeste Echinopsis soorten bloeien met witte bloemen, maar deze is net anders, ze hebben namelijk roze bloemen. De bloemen zijn vrij groot: 20 tot 25 centimeter lang en 5 tot 10 centimeter in doorsnee. De bloembladen zijn, licht roze / lila. Dit zorgt voor een prachtig gezicht bij zo'n 'normaal' uitziende cactus.

Herkomst

Deze cactus komt oorspronkelijk uit Argentinië, Paraná en Brazilië, maar wordt momenteel over de hele wereld gevonden en gezien.

Verzorging

Echinopsis is een cactus die geen speciale verzorging nodig heeft. Eenmaal goed op haar plek, groeit ze snel en zal ze veel bloemen geven door het jaar. Maar soms ontstaan er wel problemen, bijvoorbeeld als ze teveel water krijgt dan nodig, of in een te kleine pot.

 • Water geven

  Ze heeft weinig water nodig. In de zomer geven je ongeveer twee keer per week water, In het najaar 1 keer per 1-2 weken en 's winters nog minder. Dit is natuurlijk afhankelijk van het weer en de standplaats.
  Als de cactus in een pot staat, zorg er dan voor dat de wortels niet in het water blijven staan, dit zorgt voor wortelrot en geeft schade aan je mooie cactus.

 • Lichtbehoefte
  De Echinopsis is een echte zonaanbidder, dus zet haar op een plek met veel zonlicht. In de zomer kan ze zelfs buiten staan, maar laat haar langzaam wennen aan de directe zon, anders krijg je brandplekken.
 • Voeding
  Voeding is niet direct nodig en kan zelfs schade geven. Dus liever niet geven, dan te veel. Wil je toch je cactus zo nu en dan bemesten, geef dan speciale voeding voor cactussen en alleen in de zomermaanden.
 • Verpotten
  Verpotten doe je eens per 2-3 jaar, niet zozeer vanwege het uit de pot groeien van de cactus, maar mee omdat de grond gaat verstoffen en verdwijnt, omdat deze zo droog is.
  Je kunt speciale cactuspotgrond gebruiken, maar ook een eigen samenstelling maken van 50% turf en 50% perliet. De perliet kun je ook vervangen met akadama (bonsaigrond).

Beauty behandeling

Je hoeft niet veel aan deze cactus te doen. Het enige wat belangrijk is, is dat je de bloem verwijderd wanneer deze is uitgebloeid. Dit doe je makkelijk met de hand, ook kun je een bot mes achter de basis van de bloemsteel zetten, maar deze laat vrijwel vanzelf al los.

Stekken / vermeerderen

De Echinopsis vormt heel snel zogenaamde sukkels, kleine cactussen aan de voet van de moederplant. Deze kun je verwijderen als ze ongeveer 2 cm groot zijn, door ze weg te snijden met een mesje. Daarna laat je ze ongeveer een weekje drogen, zodat de wond goed is genezen en plant ze dan in een schaal/pot met speciale grond.

Deze cactus vormt ook zaden weke je in een geschikt zaaibed kunt zaaien, maar dit kan soms wel 12 maanden duren. Dus het wegnemen van de sukkels is een veel makkelijkere manier om te vermeerderen.

Leuk weetjes: Deze cactus kan tegen koudere temperaturen en vorst tot -5ºC.Dus buiten in de volle grond planten is een optie.
De bloemen bloeien ’s nachts en verwelken de volgende dag.

Heb je nog meer vragen over deze bijzondere cactus? Stel ze dan gerust in een reactie of stuur mij een appje of mail.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.