Voorjaarsschoonmaak

Gepubliceerd op 26 april 2023 om 09:33

De voorjaarsschoonmaak. Heb jij al last van perikelen? Het is tenslotte al Lente, dat betekend dat heel veel mensen, waaronder ikzelf, een soort drang krijgen om alles even goed en grondig aan te pakken in huis.

Ook mijn planten in huis komen aan de beurt, geen idee of ze dat fijn vinden, maar een laagje stof minder kan iedereen wel waarderen denk ik ;) Ik heb inmiddels al een groot deel voorzien van een grotere pot en verse potgrond, en de planten krijgen nu regelmatig een scheutje voeding. Deze voeding hebben ze nu juist nodig om optimaal en gezond te groeien.

Je planten 'afstoffen'

Je planten 'afstoffen'. Mensen hebben me wel eens voor gek verklaard hiervoor. Maar ik denk, correctie: ik weet zeker, dat ik niet de enige ben die dit regelmatig doet. Misschien doe je het dus alleen in het voorjaar, maar misschien ook wel vaker. Nog beter!

Vaak als ik met de stofdoek door mijn huis ga, dan neem ik ook veel van mijn planten mee in deze routine. En naast het feit dat je plant er natuurlijk veel mooier uitziet zonder dikke stoflaag, is het ook nog eens veel beter voor je plant.

Waarom je planten stofvrij houden

Uiteraard zien je planten er mooier uit met de glimmende bladeren vrij van stof, maar het is ook belangrijk om je planten stof vrij te houden. Iedereen heeft wel lessen biologie gehad vroeger en het onderwerp fotosynthese gehad. Dan weet je ongeveer hoe dit werkt.

Maar hier even een korte uitleg: Planten nemen (zon)licht op via de bladeren en dit zetten ze om in glucose en zuurstof. Zo maakt de plant voedingsstoffen voor zichzelf, maar zorgen ze ook voor extra zuurstof in huis.

Met een laag stof op de bladeren, kunnen planten niet of nauwelijks licht opnemen, hierdoor heeft de plant minder voedingsstoffen om te groeien, maar is er ook minder frisse zuurstof in huis.

Heel belangrijk dus om de bladeren van je planten schoon te houden.

Niet alle planten

Niet alle planten hoef je stofvrij te houden. Sommige planten, bijvoorbeeld vetplanten en de Hertshoornvaren, hebben een speciaal beschermlaagje of haartjes op hun bladeren. Dit laagje beschermt tegen direct zonlicht, dus die wil je liever niet beschadigen. Dit soort planten niet afstoffen dus.

Hoe maak je je planten schoon?

Je kunt je planten op verschillende manieren schoon en stofvrij maken, maar gebruik in geen geval (chemische) schoonmaakmiddelen.

  1. Plantenspuit en evt doekje: je kunt een plantenspuit vullen met schoon water en de bladeren afspuiten, let er dan wel op dat je het stof er echt afspuit en dat het niet blijft liggen en weer opdroogt. Je kunt hierbij eventueel een zacht doekje gebruiken.
  2. Alleen een doekje: er zijn planten die niet van natte bladeren houden, deze kun je het beste met een droog en zacht doekje afnemen. Denk bijvoorbeeld aan de Stippen Begonia.
  3. Onder de douche: een andere prima manier is om je planten onder de douche af te spoelen. Het enige nadeel is dat je al je planten moet verhuizen naar de douche, en als je veel planten hebt, zal dat niet in een keer kunnen. Dus wel een pittige klus.
  4. In de regen: een alternatief voor de douche is je planten eens in de regen te zetten. Planten vinden dat nog lekker ook. Ik doe dit bijvoorbeeld bij mijn grote planten wel eens.
  5. Een kwastje: een klein kwastje kun je gebruiken om je cactussen mee schoon te maken, dit gaat natuurlijk niet met een doekje. En met een kwastje kom je goed tussen de stekels van je cactus.

Controle op ongedierte

Het schoonmaken van je planten is ook een mooi moment om je planten te controleren op ongedierte, omdat je toch je hele plant naloopt. Ontdek je gasten op je planten die daar niet thuis horen, dan kun je zo snel mogelijk actie ondernemen. Insect Heroes is voor mij de nummer 1 in ongedierte bestrijding op mijn huis- en tuinplanten. En dat op een natuurlijke manier, zonder chemische bestrijdingsmiddelen.

Bij Insect Heroes bestel je beestjes die jouw ongedierte zullen aanvallen en bestrijden, zonder dat zij je overlast geven, want als het ongedierte weg is, verdwijnen de Insect Heroes vanzelf.

Dus of je nou last hebt van Rouwvliegjes, Spint, Bladluis, Trips, Witte vlieg of Wolluis, je hebt er een juiste heroe voor.

Plant Soap & Vita

De heroes kun je natuurlijk niet alvast op voorhand bestellen, het gaat natuurlijk om levende diertjes, dus deze bestel je pas, wanneer je een plaag in je planten hebt ontdekt. Wat je wel kan doen is je planten een goeie boost geven. Het is voorjaar, de planten gaan volop groeien en je gaat je planten schoonmaken. Ik kan je 2 producten aanraden waarmee jij voor je planten al een enorm goeie stap maakt.

Plant Soap is een voorbereidende behandeling bij de bestrijding van wolluis, trips, bladluis, witte vlieg, schildluis, dopluis en spint.
Maar ook een fijn alternatief voor alleen de plantenspuit met water. Je plant is na het behandelen stofvrij en bij het ontdekken van ongedierte, kun je direct de juiste heroes inzetten en geef je deze een grote voorsprong in de bestrijding.

Vita is een organische meststof die speciaal ontwikkeld is om je kamerplanten een boost te geven! Ik gebruik dit bijvoorbeeld nu, nadat ik alle planten stofvrij heb gemaakt met Plant Soap, gecontroleerd heb op ongedierte en zo nodig heb overgepot.

Ze kunnen er dan weer goed tegenaan in de periode waarin er zoveel van ze word verwacht.

De inhoud van het flesje (100 ml) is genoeg om 20 L vloeibare meststof mee aan te maken.

Korting

Omdat ik zo'n ontzettende Insect Heroes Fan ben, heb ik een leuke kortingscode voor jullie geregeld.

Wil jij bestellen met 10% korting? Gebruik dan bij de checkout de code: PLANTENASIEL-HEILOO

Tot snel, Renee

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.