Verpotten

Gepubliceerd op 29 maart 2023 om 13:16

De Lente is begonnen, dus is daarbij het verpot-seizoen geopend. Tijd om je planten in een nieuwe pot te zetten, waarin ze meer ruimte hebben om te groeien.
In deze blog lees je alles over het verpotten, het hoe en waarom en wanneer. Heb je na het lezen van de blog nog vragen? Dan help ik je graag.

Is verpotten echt nodig?

Misschien heb je het idee dat je plant nog wel goed staat in de kweekpot waarin je hem hebt gekocht. Niet dus. Het heeft heel veel voordelen om je plant sowieso direct na aanschaf in een grotere pot te zetten. Kwekers zetten de planten vaak in te kleine kweekpotten. Dit omdat de transportkosten zo laag mogelijk blijven. Dus koop je een nieuwe plant bij een kwekerij, tuincentrum of andere plantenwinkel? Zet deze dan gelijk in een grotere pot.

Verder geld dat je het beste in het voorjaar kunt gaan verpotten. Nu dus.

Waarom verpotten?

Het verpotten van je planten heeft verschillende voordelen.

Je stimuleert de groei van je plant. Wanneer je je planten in een grotere pot zet, hebben ze meer ruimte en zullen ze dus meer gaan groeien. Vind je je plant al wat groot? Kies dan niet direct voor een al te grote pot.

De waterbuffer is groter. Een grotere pot heeft meer ruimte voor potgrond, wat weer meer water kan opnemen. Het verzorgen is hierdoor makkelijker, want je hoeft minder snel water te geven. De kans is wel groter dat er, wanneer je per ongeluk te veel water geeft, er een overschot aan water ontstaat, wat de kans op wortelrot vergroot. denk hier dus goed om.

Voedingsstoffen. Het verpotten van je planten naar een grotere pot met verse potgrond zal je plant voorlopig voorzien van voldoende voedingsstoffen. Potgrond heeft voor ongeveer 6 weken voedingsstoffen. Het is dan niet meer nodig om extra voeding te geven. Hier begin je dan later mee.

Je voorkomt verstikking. De wortels van je plant hebben lucht nodig om gezond te blijven. Verse grond is luchtiger. Dus het verpotten zorgt ervoor dat je plant gezond blijft.

Wanneer kun je het beste verpotten?

Een kamerplant verpotten doe je het liefst in het voorjaar. Door de toenemende temperatuur en daglicht en lengte krijgt je plant meer energie. In deze periode zal je plant weer nieuwe wortels gaan vormen.

Uitzondering is dus het verpotten na aanschaf. Dit doe je het beste gelijk, maar let hierbij op dat je de wortels niet beschadigd. In de winter is het herstel van de plant namelijk minder goed.

Heb je een bloeiende kamerplant? Dan kun je deze het beste na de bloei verpotten. Je plant steekt hier namelijk al zijn energie in en wanneer je ze dan verpot, kan dit een enorme schok zijn en de bloei schaden.

Hoe verpotten?

Er zijn verschillende manieren van verpotten. Je kunt er voor kiezen om je plant een grotere kweekpot te geven en er een mooie sierpot bij zoeken, direct in een sierpot met of zonder gat of op hydrocultuur*. Ik leg ze hieronder uit.
* de hydrocultuur leg ik in een andere blog uit.

Verpotten naar een grotere kweekpot. Kies een kweekpot die ongeveer 20% groter is dan die waar je plant nu in staat. Verwijder de kweekpot en zet je plant in de nieuwe kweekpot en vul deze op met verse potgrond. Nu kun je er eventueel een mooie sierpot bij zoeken.
Voordeel: redelijk goedkoop, vooral wanneer je kweekpotten hergebruikt, teveel gegeven water loopt weg via de drainage gaten onderin de kweekpot, nadeel: kweekpotten hebben vaak geen mooie uitstraling, zonder sierpot is een schotel nodig en als je geen sierpot in de juiste maat in huis hebt, zul je deze moeten aanschaffen. Tip: ze verkopen bij de kringloop hele mooie, soms vintage sierpotten voor hele leuke prijzen. Als Plantenasiel koop ik de sierpotten bij de kringloop, mede omdat dit ook duurzaam is. Kweekpotten bewaar ik ook en hergebruik ik.

Verpotten naar een sierpot zonder gat. Ook nu kies je voor een sierpot die 20% groter is dan de huidige pot. Doe een laag verse potgrond op de bodem van de pot (geen hydrokorrels of iets anders op de bodem, want dan groeien de wortels niet door tot de bodem en kan het water daar niet worden opgenomen, waardoor dit blijft staan. Dit vergroot de kans op rot). Normale potgrond is voor de meeste planten prima te gebruiken. Deze eerste laag moet zo hoog zijn, dat wanneer je je plant er p zet, deze ongeveer 2 cm onder de rand staat.
Je verwijderd de kweekpot van je plant en zet 'm in de nieuwe pot in het midden en vul de rest op met verse grond.
Voordeel: Geen kans op water op de (onder)grond, nadeel: het water geven moet in de juiste hoeveelheid gebeuren. Kans op teveel water is groot en hierdoor ook de kans op wortelrot.

Verpotten naar een sierpot met gat. Ook nu kies je weer voor een pot die 20% groter is. Als eerst doe je een laag hydrokorrels of potscherven op de bodem, dit voorkomt dat het drainage gat verstopt raakt. Nu doe je een laag verse potgrond over deze laag heen. Haal je plant uit de kweekpot, zet hem in het midden van de pot en zorg dat hij zo'n 2 cm onder de rand staat. Vul de rest op met verse grond.
Voordeel: wanneer je per ongeluk teveel water geeft, zal dit weglopen via het gat onderin de sierpot, nadeel: er moet een schotel onder de pot geplaatst worden en dit ziet er niet altijd even mooi uit.

Flinke klus

Je planten verpotten kan een flinke klus zijn. Helemaal als je veel planten hebt. Bedenk dat je je planten niet allemaal gelijk hoeft te verpotten. Doe dit deel voor deel en pak bijvoorbeeld eerst je planten die er echt hoognodig aan toe zijn. Ook is het zo dat niet alle planten jaarlijks verpot moeten worden.

Jonge planten of erg snelle groeiers kun je het beste jaarlijks verpotten. Er zijn veel planten die echt wel om het jaar verpot kunnen worden, maar het is hierin belangrijk dat je naar je plant kijkt. Als een plant te klein staat zal hij veel water nodig hebben, geel blad aan de onderkant krijgen en je ziet dat de wortels door de bodem van de (kweek)pot groeien. Zie je dit? Dan is het hoog tijd je plant meer ruimte te geven.

Meer vragen? Stel ze gerust hieronder of via een van de socials.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.