Huilende kamerplant

Gepubliceerd op 12 maart 2023 om 09:11

Laatst plaatste ik op Social media deze foto. Ik plaatste deze foto om te kijken hoeveel mensen dit verschijnsel kennen en of ze weten hoe het heet, maar ook, omdat ik het zelf een prachtig verschijnsel vind. Wanneer ik dit bij mijn planten zie, dan moet ik daar ook altijd even naar kijken en meestal...meestal moet ik er dan ook een foto van maken.

Het verschijnsel krijgt verschillende benamingen, zoals; huilende plant of druppelende plant. En huilende plant was ook de eerste reactie die ik op Insta kreeg van een volger.

Ik kan je geruststellen, je plant huilt niet, je plant is ook niet verdrietig, je hebt niets verkeerd gedaan.

Guttatie

Het huilen of druppelen van je kamerplant heet guttatie. Dit is het verschijnen van vochtdruppeltjes aan de punten van het blad. Deze druppels zijn niet schadelijk voor je plant, maar kunnen soms wel voor vlekken op je vloer zorgen.

Hoe ontstaan deze druppels?

Heel simpel, je plant heeft teveel vocht in zijn lijf en dat moet hij kwijt. Planten slaan vocht op in hun wortels en gebruiken dit wanneer ze het nodig hebben., dan laten ze het door de stengel omhoog stromen en nemen zo vocht en voedingsstoffen op. Normaal gesproken komt het teveel aan vocht vrij via de poriën in het blad , maar deze zijn soms gesloten, bijvoorbeeld 's nachts. Je plant zal dan het water via de randen van het blad naar buiten persen en zo ontstaat een druppel aan de punt van het blad.

Dit is dus volkomen normaal en zeker niet schadelijk voor je plant, je plant is juist onwijs gezond!

Elke plant met een vasculair systeem laat dit zo nu en dan zien, maar er zijn planten die dit vaker laten zien. Ik zie het voornamelijk bij mijn Bananenplant, Monstera en Alocasia terug. Dus heb je zelf 1 van deze planten in huis staan? Dan heb je dit vast wel eens gezien.

Teveel water?

Is guttatie een teken van teveel water? Ja en nee. Wanneer je je plant meer water geeft heb je ook meer kans op guttatie, geef je minder water, dan zal je plant minder 'huilen'. Maar hou in je achterhoofd, dat dit bij je plant hoort, dit is hoe de natuur werkt. Je hebt eigenlijk gewoon een super gezonde plant!

Dus schrik niet en ga gewoon door met water geven zoals je altijd deed. Je plant is blij met jou!

Heb je vragen of opmerkingen aan de hand van deze blog? Plaats even een reactie hieronder of stuur een email.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.