Rouwvliegjes

Gepubliceerd op 17 februari 2023 om 15:33

Beestjes in je planten, ik denk dat dat de schrik is van iedere plantenliefhebber. Wel die van mij in ieder geval. Wat een ellende is dat en hoe bestrijd je ze, en nog beter...hoe voorkom je beestjes in je planten? Deze blog gaat over Rouwvliegjes, een veel voorkomende plaag in kamerplanten.

Wat zijn rouwvliegjes

Officieel heten ze Rouwvarenmuggen (Sciaridae), het zijn dus eigenlijk kleine mugjes, alleen ze kunnen niet steken, maar leggen heel veel eitjes. Ongeveer 200 per keer. Hieruit komen larven en uit die larven komen nieuwe Rouwvliegjes en die gaan ook weer flink wat eitjes leggen. En zomaar heb je dan een plaag! En daar kom je heel lastig van af.

Rouwvliegjes lijken een beetje op fruitvliegjes, maar zijn kleiner en iets minder rond en ze zitten op en rondom je planten. Heb je er veel, dan kunnen ze jouw ook lastig vallen, omdat ze dan bijvoorbeeld rond je vliegen.

Zijn rouwvliegjes schadelijk?

Volwassen rouwvliegjes geven geen directe schaden, maar ze kunnen, wanneer ze met veel zijn, dus wel vervelend zijn, omdat je ze dan in je hele huis tegenkomt. Ze leven overigens maar een paar dagen.

Wel leggen ze veel eitjes en dit doen ze in vochtige, warme potgrond. Soms tot wel 200 per keer. Uit deze eitjes komen larven en die kunnen wel ernstige schade aanbrengen, omdat ze leven onder andere van de wortels van je planten, waar ze veel schade aanbrengen. Grote kamerplanten overleven dit meestal wel, maar jonge plantjes en stekken meestal niet, ze verwelken of sterven dan plotseling af. Het is dus zeker belangrijk om ze zo snel mogelijk te bestrijden.

Rouwvliegjes bestrijden

Er zijn verschillende manieren om van je Rouwvliegjes af te komen, isoleren van je besmette plant(en), even geen water meer geven, dus de grond laten uitdrogen (rouwvliegjes houden van natte grond), zand over je grond. aarde van de plant volledig vervangen, een mengsel van kaneel en water enz. Wanneer je op deze manier gaat bestrijden moet je een hele lange adem hebben, want hier gaat veel tijd inzitten en je zult iedere dag aan de slag moeten tot je de plaag kwijt bent.

Er zijn ook diverse gifmiddeltjes op de markt te verkrijgen, maar deze hebben meer nadelen dan voordelen. Ze zijn schadelijk voor de natuur, kunnen schadelijk zijn voor je huisdieren en jezelf en je plant zal er ook niet heel gelukkig van worden. Ik persoonlijk ben dus geen voorstander van gif.

'Beestjes bestrijden met beestjes'

Waarom zou je niet de beestjes bestrijden met beestjes. Insecten inzetten die blij worden van jouw plaag en deze willen opruimen. Voor het bestrijden van Rouwvliegjes kun je Felti aaltjes van insect Heroes inzetten, de natuurlijke vijand van de larven van rouwvliegjes in de potgrond. Felti zijn microscopisch kleine aaltjes die in de Nederlandse bodem in de natuur voorkomen.
De kleine wormpjes dringen insectenlarven binnen en scheiden een bacterie uit die het insect binnen 2-3 dagen doodt. Na het opruimen van de larven, sterven de aaltjes uit, dus je krijgt er niet een andere plaag voor terug.
Je kunt de Felti aaltjes het beste combineren met vangplaatjes om de volwassen vliegjes mee te vangen. Deze vangplaatjes zijn ook duurzaam en mogen na gebruik bij het oud papier. In de Combideal tegen Rouwvliegjes van insect Heroes zit alles wat je nodig hebt om de strijd aan te gaan met de Rouwvliegjes op jouw kamerplanten.

'De meest natuurlijke plaagbestrijding die er is'

Zet deze Insect Heroes in als je last hebt van Rouwvliegjes:

Combideal - tegen rouwvliegjes

Aaltjes en vangplaatjes
Compleet pakket voor kamerplanten

Sticky Leaf Groen Mini

Sticky Leaf Groen Mini is een hulpmiddel bij de bestrijding van volwassen rouwvliegjes

Felti - tegen rouwvliegjes

Aaltjes

 

Insect Heroes

Deze blog is is tot stand gekomen in samenwerking met Insect Heroes. Insect Heroes is in het leven geroepen om samen voor een duurzame wereld te gaan, vrij van gifstoffen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.